Сито и решето

Рубрика: Само вас гледам.


Не, нису вицеви, напротив. Најновије вести УКС.

_________________________________

ЂУРИН ШЕШИР НА ГЛАВИ МИЉУРКА ВУКАДИНОВИЋА

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕЂУРИН ШЕШИР

Жири за доделу награде Ђурин шешир (у саставу: Душан Стојковић, председник, и чланови Радивоје Марковић и Милош Јанковић), коју су заједнички установиле Фондација Солидарност Србије и Кућа Ђуре Јакшића, на седници одржаној дана 25. априла 2012. године, констатовао је да je од 28 рукописа под шифром, који су ушли у ужи избор, после жирирања и вредновања – у најужем избору остало 10 (десет)рукописа, са следећим шифрама:

 1.    Печат I
 2.    Рунолист
 3.    Дар Мар
 4.    Болани Дојчин
 5.    Розета
 6.    Губернија
 7.    Петар плете Петру плот
 8.    Андромеда
 9.    Савршено Сам
 10.    Ступље

Након пребројавања гласова чланова жирија, констатовано је да ниједан од рукописа нема сва три гласа, па се приступило додатном гласању, после чега је донета следећа

        О Д Л У К А 

Већином гласова чланова жирија (2:1), за победника првог конкурса за награду Ђурин шешир, проглашен је рукопис под шифром БОЛАНИ ДОЈЧИН, са насловом ШКР GUT. 

Увидом у коверту са разрешењем шифре, чланови жирија су констатовали да је награђени аутор Миљурко Вукадиновић, књижевник из Београда – коме ће последње недеље јуна 2012. бити уручена награда – Ђурин шешир (награда се, да подсетимо, састоји од уникатног, ручно израђеног шешира, по угледу на шешир који је носио Ђура Јакшић, плакете – барељефа у бронзи, са ликом Ђуре Јакшића, рад вајара Остоје Балканског и штампања победничког рукописа у форми књиге, у тиражу од 500 примерака).

За Жири наградеЂурин шешир,   Душан Стојковић,председник

________________________________

„Јужњачке утехе“

ПРВИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ У НИШУ

У петак, 27. априла у Нишу ће бити одржан Први балкански фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха“ на којем ће учествовати хумористи, сатиричари и карикатуристи из четири балканске државе – Србије, Бугарске, Македоније и Црне Горе.

Учесници Фестивала припадају „првој сатиричној лиги“ својих земаља. Из Бугарске су учесници: проф. др Ганчо Савов, професор универзитета у Великом Трнову и преводилац, Михаил Вешим, главни уредник седмичног сатиричног часописа „Стршел“, Јордан Попов, заменик главног уредника „Стршела“ и Пламен Мавров, власник софијске издавачке куће „Хронос“ које је објавила Антологију српског хумора на бугарском језику; из Македоније: Васил Толевски, главни уредник часописа „Македонски остен“, Атанас Крлевски и Мило Ђорђијоски, сатиричари; из Црне Горе Саво Мартиновић, књижевник и из Србије: Драгутин Минић Карло, уредник „Политике“ и председник Секције сатиричара удружења књижевника Србије, Александар Чотрић, секретар Секције сатиричара УКС и председник Скупштине Фонда „Радоје Домановић“, Тимошенко Милосављевић, главни и одговорни нишких уредник „Народних новина“ и афористичар, Љубодраг Стојановић, афористичар из Ниша, Славомир Васић, сатиричар из Алексинца и Александар Блатник и Саша Димитријевић, карикатуристи из града на Нишави.

Главни фестивалски догађај – вече хумора и сатире, биће одржано 27. априла с почетком у 19 часова у сали Нишког културног центра. Учесници обећавају обиље смеха и сатиричних жаока на рачун негативности које су у подједнакој мери присутне у чланици ЕУ Бугарској и кандидатима за тај статус – Македонији, Црној Гори и Србији. Они желе да покажу да наше полуострво није само извор сукоба и нестабилности, већ и део Европе у којем се стварају врхунска сатирична књижевност и широм света награђиване карикатуре, као и да знамо да се шалимо и када нам није до смеха. „Ако треба да се тресе Балкан, боље је да то буде од смеха, него због неспоразума“ – поручују балкански хумористи и позивају нишку публику да дође да види и чује ауторе који, не само да говоре сличним језицима, већ и слично размишљају.

У оквиру Првог балканског фестивала хумора и сатире „Јужњачка утеха“ на конференцији за новинаре, од 12 часова у просторијама НКЦ, биће представљене Антологија српског хумора објављена недавно у Софији (приређивач Ганчо Савов), Антологија балканског афоризма (Васил Толевски), Антологија српског афоризма за децу, коју је издао Завод за уџбенике (Александар Чотрић), Зборник афористичара из екс Југославије „Филтер Југославија“ (Славомир Васић) и Антологија црногорског афоризма (приредили Саво Мартиновић, Вељко Рајковић и Дејан Тофчевић).

Изложба карикатура познатих нишких аутора Александра Блатника и Саше Димитријевића биће приређена у холу Нишког културног центра и отворена од 18 часова.

Жеља организатора је да се ова смотра одржава сваке године, да се прошири број земаља из којих долазе учесници и да Фестивал постане традиционалан.

Учеснике „Јужњачке утехе“ примиће градоначелник Ниша Милош Симоновић.

Организатори Фестивала су Секција сатиричара Удружења књижевника Србије и Нишки културни центар, а покровитељи су Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије, Град Ниш и ЈКП „Обједињена наплата“ Ниш. На челу Организационог одбора Фестивала је Александар Чотрић.

____________________________

АНТОЛОГИЈА СРПСКОГ ХУМОРА

У Бугарској је управо објављена Антологија српског хумора у коју су уврштене приче и афоризми 55 наших писаца. За сваког аутора наведени су и основни биографски подаци. Њихове радове на бугарски језик превели су Ганчо Савов, Борис Мисирков, Сајко Рачев, Крсто Крстев, Елиана Караманова и Јанко Митев.

Антологију је приредио Ганчо Савов, познати преводилац, књижевник и професор универзитета у Великом Трнову.

Књигу је објавила издавачка кућа „Кронос“ из Софије.

У Антологији српског хумора заступљени су (према години рођења): Јован Стерија Поповић, Милован Глишић, Радоје Домановић, Бранислав Нушић, Иво Андрић, Станислав Краков, Бранко Ћопић, Миле Станковић, Мирослав Митровић, Душан Радовић, Илија Поповски, Васа Поповић, Бранислав Ђуричић, Бора Ољачић, Влада Булатовић Виб, Бора Ћосић, Синиша Павић, Љубиша Козомара, Брана Црнчевић, Милош Тасић, Бранислав Ловренски, Слободан Јанковић, Бане Јовановић, Петар Станишић, Миодраг Спаић, Иван Ивановић, Момо Капор, Милован Илић Минимакс, Гордан Михић, Матија Бећковић, Милош Николић, Слободан Новаковић, Илија Марковић, Слободан Костић, Светомир Пауновић, Зоран Божовић, Драгутин Минић Карло, Растко Закић, Витомир Теофиловић, Милован Витезовић, Зоран Богавац, Рајко Пушић, Љубодраг Стојадиновић, Тимошенко Милосављевић, Радивоје Бојичић, Милован Вржина, Милан Тодоров, Веселин Милићевић, Александар Баљак, Слађана Миљковић, Горан Кљајић, Јасмина Буква, Слободан Симић, Александар Чотрић и Владимир Кусовац…..

Извор вести:УКС…

ЛеЗ 0002961

Advertisements

1 thought on “Сито и решето”

 1. Не, нису вицеви, напротив. Најновије вести УКС. 🙂
  Crni humor.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s