Ознаке

 

Редовни су самопозвани гости на фестивалима, перформансима, пригодним свечаностима, дипломатским пријемима, славама, на сајмовима, изложбама…

Последњих година у Београду изнедрила се група људи која обилази престоничка догађања, тако да ниједан догађај, а има их много, не може да прође без њиховог присуства. Редовни су самопозвани гости на фестивалима, позоришним и филмским премијерама, перформансима, пригодним свечаностима, дипломатским пријемима, славама, на сајмовима, изложбама, доделама награда и признања, одбранама дисертација, предавањима, разним промоцијама, дегустацијама, конференцијама…

Такви, које заправо ни не занима сам догађај, обично сачекају да се он заврши, па када попусти пажња улазе на бесплатну и често уносну забаву! Помоћу лажних легитимација, визит-карти и фалсификованих позивница, углавном се представљају као представници домаћих и медија из окружења, чланови НУНС-а, УНС-а, или као фоторепортери, чланови разних организација и друштава. Број ових „канапеиста” се увећава, конкуренција међу њима расте, па постају навалентни и агресивни у потрази за бесплатним угођајем. Упадају на пријеме, где без стида стају у ред да се рукују, здраве и тапшу по раменима са домаћинима, било да су то политичари, високи званичници, или амбасадори.

Поставља се питање одакле им информације о месту и времену одржавања престоничких дешавања и како је, уопште, могуће да успеју да преваре и најљуће обезбеђење ових угледних институција? Једноставно, они се тиме баве! Очигледно је да су веома добро обавештени, да имају разрађен систем праћења штампе, информатора и водича кроз догађаје, да користе мобилне телефоне, интернет и друштвене мреже. Неки се налазе на извору информација, па обавештавају остале о догађајима, а има и оних који су у дослуху с протоколом, портирима и рецепционерима. Колико је понашање ових бескрупулозних аколаста далеко од моралних обзира говори и чињеница да су се неки од њих уваљивали на оброке у хотелима у којима су били смештени људи из поплављених подручја! Лагали су конобаре и волонтере да свој идентитет не могу да докажу, јер су у поплавама остали без докумената! (…..)

=Извор: Соња Лапатанов: Политика: http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Vitezovi-svedskog-stola.sr.html

 

**    Последњи коментари

doslo takvo vreme | 24/06/2014 14:20

To samo znaci da svaki ozbiljan sastanak sa dobrim jelom i picem mora da ima strazare na vratima koji ce pustati unutra samo one koji imaju pozivnice ili im je ime na spisku gostiju. Doslo takvo vreme. Inace meni je rec „vitezi“ prirodnija kad se radi o autenticnim vitezima.

politiko oladi | 24/06/2014 17:37

Sonja, da nema tih gostiju, sami sebi biste pricali iste price. Ovako izgleda da je bilo publike. Što ti to smeta?

Advertisements