Ознаке

Уз чланак „Заврнуте славине…“*

Трешња, црпе сокове из тла

Трешња, снимак из Србије (уздуж и попреко)

Последњи коментари

Deda Djole | 03/07/2014 06:23

Zahvaljujuci Internetu, danas imamo Wikipediju, Bing, Google, Krstaricu . . . koji daju vise podataka i mogucnosti od bilo koje knjige

malo li je? | 03/07/2014 09:05

Pa da, sto bi nam bilo stalo do nacionalne kulture, kad imamo Pink i Mekdonalds, malo li je?

Аци Јург | 03/07/2014 19:02

Ми, наше друштво незадрживо падамо у амбис: требало би да енциклопедија буде корак ка спасу наше колективне свести, требало би да буде чувар нашег памћења – али, нема се пара! Много тога важног неће бити записано па ће се заборавити… А онда ће се, при смени власти, неко сетити да нападне министра културе како није НИШТА урадио! А како је могао? И чиме?
Ми, наше друштво незадрживо падамо у амбис: у неко време ( за 5-6 деценија) неће имати ко да чита енциклопедију јер нестајемо. Кога министра да окривимо за то? Или коју странку која је већ била или још није била на власти?

V M | 02/07/2014 23:59

Više nego sramota. U februaru je obečano od strane predsednika države da se ni u kom pogledu rad na Srpskoj enciklopediji neće ugroziti, da je Srpska enciklopedija prko potrebna srpskom narodu. Danas je tretirana kao balast i suvišni dokument o Srbima, Srbiji.

MilanChe Mijovic | 03/07/2014 05:33

Mozda ne bi bilo lose prvo utvrditi kojim su koruptivnim radnjama ljudi iz tadasnjeg (Kostunicinog) „Zavoda za udzbenike“ dobili ekskluzivno pravo na stampanje ovog kapitalnog projekta, bez ikakvog konkursa, tendera i slicno. Ah da, tada je na celu Zavoda bio Rados Ljusic, licni prijtelj najpre Kostunice, potom Tomislava Nikolica…

======

Уређивачки одбор Српске енциклопедије протестовао је због, како су навели, несхватљивог умањења финансијских средстава намењених за извођење овог капиталног пројекта, чији су носиоци израде Матица српска и Српска академија наука и уметности, а извршни издавач „Завод за уџбенике”.

То умањење за 60 одсто потпуно зауставља рад на овом пројекту сводећи га на голо одржавање професионалног тима од свега шест запослених, наводи се у саопштењу.

У оквиру износа од осам милиона динара, колико је надлежно Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије наменило пројекту Српске енциклопедије у 2014. години, нема ни једног јединог динара за исплату аутора текстова, рада стручних редакција и консултаната, ликовно-техничке редакције, чак и највећег дела неопходних материјалних трошкова (укључујући канцеларијски материјал, трошкове струје, телефона, грејања и сл.).

Видети више: http://www.politika.rs/rubrike/kultura-i-zabava/Zavrnute-slavine-za-Srpsku-enciklopediju.sr.html

 

… Е, сад: нисмо ни знали како се овде трукују тзв. капитални пројекти!! Под тим условима и неписмена баба Зорка може бити издавач. Зашто би овако сиромашна држава помагала више, ма ког издавача, у овој земљи? Ако неко хоће да буде издавач, по ту цену, нека покуша без директне помоћи државе! Нек крене трагом покојнога Геце Кона!  Ове тобожње дискусије су кобајаги дискусије, псеудо дискусије. А новине су нам, да Бог сачува – гра, бла, бла, бум, трас. Погледајте  увид у стварност – „Новости“, „Политике“ , или оних цицварићевских таблоида, што ко од шале објављују позе извесних особа, које не би могле бити ни чистачице у најјефтинијим кабареима… етц….

Заврнути славине, наравно. Свима! Без изузетка. Па онда расписивати реалне конкурсе – ако већ држава има некакву цркавицу – за помоћ у штампању неког важног издања… Колико се тзв. књижевних часописа данас штампа  уз помоћ државе овде? И ко то уопште осим сарадника чита? И на шта све то личи? Мала држава а  часописа више него печурака после кише!!! Заврнути славине. Па ко хоће, нека проба, и нека о свом трошку штампа сочињенија своје књижевне секте…

Advertisements